Project

social media

Onhoudbaar! - valse geschiedenis

Verdwenen of verdwijnende grenzen en beroepen worden in beeld gebracht en verder onderzocht. Persoonlijke verhalen worden opgerakeld en vergeleken met soortgelijke verhalen van de andere kant van de grens én door de associatie van de kunstenaars vernieuwd. Een nieuwe houdbaarheidsdatum met een nieuwe inhoud, om zo te zeggen.


Met zijn project Onhoudbaar! – Valse Geschiedenis verbindt de Nederlandse kunstenaar Patrick Mangnus persoonlijke anekdotes van beide kanten van de grens. En probeert overeenkomsten in de ontdekte verhalen te vinden. Zijn zoektocht brengt hem naar plaatsen die iets te vertellen hebben, plaatsen waarvan de verdwenen geschiedenis weer zichtbaar gemaakt kan worden.


Aan deze verhalen voegt hij zijn eigen associaties toe, zonder de kern geweld aan te doen. Vervoerde de Nederlandse boer bijvoorbeeld zijn melk vervoerd per paard? Hoe was het vroeger dan op het platteland aan de Duitse kant? Hoe zit het met boerderijen, die vroeger vrijstaand waren en nu door de verstedelijking zijn omgeven door woonhuizen en industriegebieden? Door de kunstzinnige verdraaiing van de werkelijkheid door de kunstenaar kan een fictieve handelsroute gecreëerd worden en de twee verhalen met elkaar verbonden worden.


Het project resulteert in:
- opgetekende interviews
- 6 acties, optredens of interventies in de publieke ruimte
- foto’s en video-opnames van de publieksacties
- prenten of grafiek: een combinatie van de bestaande verhalen en de inbreng van de kunstenaar
- gelimiteerde publicatie met een oplage van 200 unieke exemplaren. Het gaat hier om een publicatie met blijvende verhalen voor onontdekte plekken en verdwenen of verdwijnende geschiedenis
- een tentoonstelling in het Kunstenlab in Deventer van donderdag 13 maart t/m zondag 23 maart 2014, geopend van donderdag t/m zondag van 13 tot 17 uur en op donderdagavond van 17 tot 21 uur, daarna reist de expositie naar de deelnemende dorpen en steden. Hiermee komt de geschiedenis weer terug bij de lokale bevolking.


De GrensWerteWereldTentoonstelling in Kloster Bentlage in Rheine (D) toont een groot deel van alle resultaten, en tijdens de opening op 21 maart was geluidskunstenaar Jeroen Diepenmaat met een zangeres aanwezig om ter plekke een nieuwe compositie te maken.

Actuele projecten

= Projecten = Estafette-projecten
Archief