Project

social media

Het zwevende oor

Hoe duurzaam zijn grenzen? Wat is privé, wat is openbaar? Hoe worden grenzen verlegd? Nieuwe technieken spelen in dit opzicht een belangrijke rol en leiden tot een blijvende groei van de markt in camera’s, zoekmachines, drones, etc. Toch is het nut en de houdbaarheid van de hoeveelheden data van korte duur. De Nederlandse kunstenaar Ronald Meulman heeft zich op kunstzinnige wijze bezig gehouden met dit actuele thema.


Een oorvormige, met helium gevulde en vanaf de grond bestuurbare luchtballon is voorzien van geluidsapparatuur en zweeft boven in de openbare ruimte boven een plek waar mensen samenkomen.
Het oor heeft een doorsnede van ruim acht meter en pikt door middel van een microfoon alle geluiden beneden nauwkeurig op. Deze data worden live weer uitgezonden op een andere plek aan, waardoor het lijkt alsof de opnames en de plek waar het geluid wordt uitgezonden samenvallen.


Het is geen stiekeme observatie, want het publiek wordt geïnformeerd door flyers en beslist zelf of het meedoet aan de opnamen of niet. De ideale plek voor de toeschouwer/luisteraar is de plek waar aan de horizon waar het Zwevende Oor te zien is en het opgenomen geluid te horen. Uiteindelijk ontstaat een surrealistisch beeld dat de toeschouwer genoeg ruimte biedt voor vrije interpretatie van deze ‘informatie-uitwisseling’.


Presentatie
Tijdens de opening van de GrensWerteWereldTentoonstelling op 21 maart 2014 bij Kloster Bentlage in Rheine (D).

Actuele projecten

= Projecten = Estafette-projecten
Archief