Project

social media

Door to nothingness

Klimaatverandering is overal aanwezig. We worden er constant aan herinnerd dat de natuurlijke hulpbronnen een vervaldatum hebben. De Amerikaanse kunstenaar David Smithson legt op kunstzinnige wijze de focus op dit thema – geheel in lijn met het jaarthema Best Before. Met zijn sculpturen wijst hij op de klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende urgentie van vernieuwbare energiereserves.


De op zonne-energie werkende Door to nothingness staat vrij in de openbare ruimte en
nodigt voorbijgangers uit om er door heen te stappen.
De deur bestaat uit een metalen raamwerk, dat aan beide kanten wordt omlijst met zonnepanelen. Zodra iemand de deur nadert, wordt een sensor geactiveerd die de deur opent en de persoon uitnodigt in het onbekende ‘niets’.


De deur fungeert als een metafoor voor onze blik in de toekomst. Het opent zodoende nieuwe mogelijkheden en scherpt ons denken over duurzaamheid en het einde, over de omgang met de natuur en de verandering van de eigen levensstijl.


David Smithson studeerde architectuur in New York en beeldhouwkunst in Wyoming. Sinds 1984 woont hij in Europa. Zijn werken kenmerken de dialoog tussen culturele Europese en Amerikaanse tradities en waren onder andere te zien in Berlijn en São Paulo, Mumbai en Peking, New York en Parijs.


Presentatie
Tijdens de opening van de GrensWerteWereldTentoonstelling op 21 maart 2014 bij Kloster Bentlage in Rheine (D).

Actuele projecten

= Projecten = Estafette-projecten
Archief