Project

social media

Bahnfasern

Iedereen kent het: zelfs al legt de NS een boete op voor het achterlaten van afval in de trein, men ontkomt er niet aan kranten, flessen en blikjes van andere reizigers weg te gooien. Deze onaangename en heel alledaagse situatie was voor de kunstenares Loukia Richards dé inspiratie voor een bijzonder project.


Voor haar project ging zij met deelnemers op “afvalsafari”. Op het traject tussen Münster en Enschede reisden zij met de trein en verzamelden zij het door reizigers achtergelaten afval gemaakt van textiel, papier en plastic. Tijdens deze creatieve bijeenkomst werden de lokale geschiedenis en mythen over textiel besproken en geïnterpreteerd. In de daaropvolgende workshops leerden de deelnemers de materialen te verwerken tot vezels. Met deze vezels breiden, borduurden, weefden, haakten en naaiden zij een tapijt. Op deze wijze verbindt het kunstproject Bahnfasern zu Grenzverbindungen textiel met sociale netwerken, upcycling met communicatie en participatieve kunst met de lokale geschiedenis.


De deelnemers speelden een belangrijke rol bij het project. Het uiteindelijke kunstwerk blijft in het bezit van de grensgemeenschappen, als bewijs van hun creatieve samenwerking. Zo onderzocht het project grenzen tussen vaardigheden, leeftijd en geslacht - iedereen kon deelnemen aan het kunstproject. Het is ook een treinproject, dat grenzen en kunst samenweeft.


Het tapijt dat is ontstaan tijdens de workshops, wordt binnenkort tentoongesteld. De locatie wordt hier zo snel mogelijk bekend gemaakt. De beelden van een workshop in de trein tussen Enschede en Münster (D) kunt u hier zien.

Actuele projecten

= Projecten = Estafette-projecten
Archief