Archief

Projecten

Zucchini-Art-Award

Hoe is onze betrokkenheid met natuur en cultuur, en met het proces tot het eindproduct en het eindproduct zelf? Bestaat er nog iets vóór de vervaldatum? Andreas Köpnick, hoogleraar Film, Video en Nieuwe Media aan de Kunstakademie Münster, ondervraagt de kunstmarkt en kunstenaars op humoristische, maar tegelijkertijd kritische wijze, over hun waarden wat betreft ‘het maakproces, het dagelijks leven en het creatieve eindproduct’.

meer

Grund und Grenze

Groot formaat grafiek van grondreliefs langs de Duits-Nederlandse grens tonen met verf ingekleurde stukken bodem afgedrukt op handgeschept papier. De zo ontstane unieke afdrukken worden voor de huidige bodemrichtprijzen verkocht. Het bijzondere is dat niet de kunstenaar, maar de plek de prijs bepaalt. Waar gaat het hier eigenlijk om?

meer

Kantoor van de Koning

De Koning kwam langs: de Koning van New Network of Humanism (NNH) bracht een officieel bezoek aan Enschede en Gronau. Hij was op zoek naar nieuwe bestuursvormen en vroeg daarover graag uw mening.

meer

Virtual Borders

Het participatieve project Virtual Borders van Claudia Brieske en Leslie Huppert richtte zich in eerste instantie op het bepalen en definiëren van allerlei soorten grenzen die het menselijk bestaan beïnvloeden. In de nieuwe uitvoering gaat het niet meer om observatie en reflectie, maar om het overwinnen, bestrijden en het neerhalen van barrières.

meer

Teveel of te weinig?

Kunstvereniging ArtHAUS stelt van 1 maart tot 20 oktober 2013, met de tentoonstellingsserie Teveel? Teweinig? de kwestie van ‘de juiste mate’ in de kunst aan de orde in Schloss Ahaus in Ahaus (D) en Villa de Bank in Enschede. ArtHAUS stelt dat we leven in een tijd van immense hoeveelheden: landen en banken accumuleren absurde schuldbedragen, nieuwe grootstedelijke ruimtes ontstaan om de enorme mensenmassa plaats te bieden,  en elke seconde verplaatsen reusachtige hoeveelheden data zich door World Wide Web.

meer

Verre nabijheid . Ferne Nähe

Een reizende expositie in de EUREGIO: de twee kunstenaars Gerda Wantia uit Duitsland en Mirian Jacobs uit Nederland zijn in gesprek gegaan over wat het betekent om vlakbij de grens met het andere land te zijn opgegroeid, vertrouwd te zijn met het andere land en een soortgelijke taal, en de toch totaal andere geschiedenis.

meer

Jenseits von Gefühlen

Jenseits von Gefühlen van de Georgische Mari Girkelidse was te zien als onderdeel van de Twente Biënnale 2013 in Enschede. Het thema van de Twente Biënnale 2013 was ‘Identifying Europe’. Centraal staat de vraag: Bestaat er een Europese identiteit? Het project gaat over intimiteit en seksualiteit. Girkelidse stelt in dit project zowel de rol van de vrouw, de man en ook die van het publiek ter discussie.

meer

Angrenzen

Laat het woord EUREGIO zich direct vertalen naar een landkaart? Zo ja, hoe concreet is de regio Twente in Europa geïntegreerd? In het kader van een kunstestafette werkten een week lang Duitse en Nederlandse grensbewoners en forensen aan een persoonlijke landkaart. De initiatiefnemers van het project waren blij met de grote opkomst voor deze kunstestafette in Museum TwentseWelle te Enschede.

meer

Die Schürze - Zur Heimat

Geïnspireerd door haar grootmoeder, ontwierp de Nederlandse kunstenaar Renata Berk een roestvrij stalen sculptuur in de vorm van een dienstmeisjesschort . Die Schürze – Zur Heimat is gebaseerd op het leven van Agnes Brinkmann, de grootmoeder van Renata Berk.

meer

Dit is hoe een land ontstond

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de grens tussen Nederland en Duitsland. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag – daar is een stuk niemandsland ontstaan. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete.

meer

 < 1 2 3 4 5 >  Last ›

selecteer een jaar

= Projecten

= Estafette-projecten

Actuele projecten

= Projecten = Estafette-projecten
Archief