Archief

Projecten

Über den Tellerrand

Het onderzoeksproject Über den Tellerrand van Judith Hofmann en Anke Sentker heeft als onderwerp het gezamenlijk eten: het moment om te communiceren, samen te beleven en te delen. Het jaarthema Best Before heeft beide kunstenaars uitgenodigd om niet langer te blijven wachten en om samen van het moment te genieten. Judith en Anke gaan op zoek naar antwoorden op de vraag in hoeverre eten een belevenis is, of slechts noodzaak. Want, hoe belangrijk is het om samen te eten, om relaties te onderhouden en tradities te koesteren?

meer

Tom Liwa & Erwin Nyhoff

Bij de opening van de GrensWerteWereldTentoonstelling komen in het kader van de concertreeks Sozialpalast (Münster) twee bekende muzikanten van beide kanten van de grens samen bij Kloster Bentlage: Tom Liwa en Erwin Nyhoff geven een kijkje in hun muzikale oeuvre in de multimedia-caravan van Sozialpalast op het kloosterterrein.

meer

Walking Trees

een stilte expeditie


Voor de familiezondag organiseert de GrensWerteWereldTentoonstelling kindvriendelijke activiteiten binnen én buiten bij Kloster Bentlage. Eén van die buitenactiviteiten is Walking Trees van de Nederlandse kunstenaar Rob Sweere, die al eerder met zijn Silent Sky Project voor bijzondere ervaringen zorgde. Bij Walking Trees staan de elementen, natuur, ervaring en beleving centraal.

meer

Schlafende Zöllner

In de ramen van het voormalige grenswisselkantoor in Glanerbrug zijn slapende douanebeambten te zien. Ze liggen voorovergebogen over hun bureau. Op de meer dan levensgrote foto’s zien we de douanebeambten in uniform – twee Nederlandse en twee Duitse. De douanebeambten worden ’s avonds en ’s nachts verlicht, zodat er, zodra het donker is, een verlicht overheidskantoor wordt gecreëerd.

meer

Servicestation

Een schijnbaar verlaten houten tankstation. In plaats van benzine een schommelstoel en een automaat voor voorbijgangers. Dienstverlening: tankstation wordt servicestation.

meer

Erfdelen

Een rij coniferen deelt land in tweeën; noem het een erfscheiding. Aan beide kanten een keurig grasveldje. Op elk landje, tegenover elkaar geplaatst, een schommel.

meer

Nesten

Winkelpassages zijn nooit alleen maar functioneel. Ze laten altijd iets open. De kunst deed een ingreep in de passage, en ontdekte de passage als een plek waar wensen en dromen uitgebeeld kunnen worden. Elaine Vis veranderde de Rathauswinkelpassage in Emsdetten in een levendige biotoop, waar vogels twitteren en mensen vrolijk zingen.

meer

Hinterland Achterland

Twee kunstenaars struinen het grensgebied af, op zoek naar verdwijnende tradities. Berenice Staiger en Jacomijn Schellevis bezoeken historische centra, mensen met verhalen en locaties die een verhaal vertellen. Met dit beeldende onderzoek willen de twee kunstenaars de culturele en familiegebonden tradities uit het grensgebied in stand houden tussen de oude en verdwijnende tradities in het grensgebied.

meer

Blumenschießen

De wind blaast voortdurend plantenzaden in verschillende richtingen. De kunstenares Swaantje Güntzel uit Hamburg maakt van dit feit gebruik om de grenzen te vervagen. Voor de GrensWerteWereldTentoonstelling in het voorjaar van 2014 zal zij opnieuw haar project Blumenschießen uitvoeren bij Kloster Bentlage in Rheine (D).

meer

Fehlkauf

We leven in een wereld waar het aantal consumenten almaar groeit, we kopen steeds méér, én we komen thuis steeds vaker ongeliefde kledingstukken tegen. Wie heeft er niet eens iets gekocht, wat vervolgens jarenlang in de kast bleef hangen?
Passend bij het GrensWerte jaarthema Best Before zal het tijdens de GrensWerteWereldTentoonstelling mogelijk zijn om je miskopen grensoverschrijdend te ruilen voor de miskopen van anderen – voordat ze worden opgegeten door motten.

meer

 < 1 2 3 4 >  Last ›

selecteer een jaar

= Projecten

= Estafette-projecten

Actuele projecten

= Projecten = Estafette-projecten
Archief